Portmonnä - Bygelbörs

Portmonnä i skinn med bygel är något av det bästa du kan ha i väskan.

Våra Bygelbörsar är alltid i skinn. Mjukt, skönt, följsamt skinn. En underbar känsla att hålla i.
Fodret i bygelbörsarna är nylon, det gör att du lätt kan rengöra insidan. Torka av med en fuktig trasa. Praktiskt om du förvarar smink i bygelbörsen.

Det finns modeller av bygelbörsar som är små, medelstora, stora, platta eller rundade. Så du kan välja just den bygelbörsen som passar dig. Eller så köper du flera i matchande färger eller kompletterande färger. Bygelbörsarna är lite om smågodis en vill bara ha dem och helst i alla färgerna.

Bygelbörsarna kommer i massa olika färger. Oftast har de en klar färg men det finns såklart även bygelbörsar i dovare färger.

En praktiskt förvaring av nycklar, kort och andra småsaker. Väldigt snygg att visa upp.

Bygelbörsar stängs alltid med det klassiska bygellåset även kallat tryckknäppe.

Portmonnä eller bygelbörs, du kan kalla dem vad du vill.

Uppfinningen Portmonnän kommer från tysken Karl Hene, han var till yrket boktryckargesäll. Så småningom utvandrade han till Nordamerika och bosatte sig i New York. Väl där blev han bestulen på sin penningpung. Detta var på 1800-talet. Då fick Karl idén att tillverka en annan typ av pengaförvaring. Så uppfanns portmonnän, ett stycke läder försett med stålram och inuti flera fack fanns för både mynt och sedlar. Portmonnän kunde också låsas. Uppfinningen portmonnän fick snabbt spridning runt om i världen, från Amerika till England och vidare till Frankrike. PÅ 1850-talet i Solingen i Tyskland tillverkades det 100 000 dussin stålramar för portmonnän årligen. Hans uppfinning blev verkligen populär.

Ordet börs härstammar från medeltidslatinet "Bursa". Ordet Portmonnä är inlånat från franskans portemonnaie. Vilket faktiskt betyder bär pengar.